נהיגה בשכרות- האכיפה הפרועה והזלזול בשלטון החוק

בדיקת נשיפה באמצעות הינשוף, אלכוהול בדם, ריכוז אלכוהול באוויר נשוף, נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים - החוק התקנות והמציאות

                         

  חזרה לדף הבית                                                                                                                                טלפון 03-5669638       [email protected]

 

-מידע ותשובות לשאלות נפוצות

- כתבות הערות ותגובות-----------

- מומחים - חוות דעת ועדויות-----

- פסיקה והליכים תלויים------------

- חקיקה-------------------------------

- שונות--------------------------------

 

 

מנת אלכוהול: בישראל אין הגדרה!

הציבור הישראלי אינו יודע כמה אלכוהול הוא צורך, ורשויות החוק והאכיפה מטעות אותו באוזלת ידן. כך מגלה סקר שנערך עבור אתר "בקבוק" על ידי מכון המחקר "מותגים"

חוגגים בחגים? האם אתם יודעים כמה אלכוהול בכל כוס בירה או יין? לא? אתם לא לבד.

מחקר שנעשה על ידי מכון "מותגים" עבור אתר האינטרנט "בקבוק", מגלה ש- 85% מהישראלים ששותים יין לא יודעים כלל כמה אלכוהול יש בכוס יין אחת. 78% משותי הבירה אינם יודעים כמה אלכוהול יש בכוס הבירה שהם מזמינים בבר, בפאב או במסעדה. רק 8% משותי המשקאות ידעו לציין נכונה את מספר מנות האלכוהול בכוס יין, ורק 7% משותי המשקאות ידעו לציין את מספר המנות הנכון בכוס בירה.

בישראל אין כלל הגדרה נכונה של "מנת אלכוהול. אין סימון מידות על בקבוקים או כוסות משקה ולקהל אין יכולת לדעת כמה אלכוהול הוא צורך בפועל. תאונות הדרכים בחגים כבר בדרך, במיוחד כשמי שלא מודעים לנושא יוצאים לנהוג אחרי ארוחת החג.

מתוך 500 נשאלים (סקר אומניבוס טלפוני שנערך על ידי מכון "מותגים" בחודש אוגוסט 2007), 60.8% אמרו שאינם שותים יין או בירה במסעדה, בר או פאב. מתוך השאר, שהוגדרו כשותי המשקאות — יין או בירה או שניהם - כ- 48% הצהירו שאינם יודעים כמה מנות אלכוהול יש בכוס יין, וכ- 60% אמרו שאינם יודעים כמה מנות אלכוהול יש בכוס בירה של "שליש".

מתוך כלל הנשאלים בסקר של "מותגים" — שותי משקאות ולא שותי משקאות — רק אחוז או שניים ידעו לציין את מספר מנות במשקה הנכונות, גם לאחר שהוגדר בפניהם שמדובר ב- 8 גרם אלכוהול במשקה. רק 8% משותי המשקאות ידעו לציין נכונה את מספר המנות בכוס יין, ורק 7% משותי המשקאות ידעו לציין את מספר המנות הנכון בכוס בירה.

סקר מכון "מתוגים" מדגים היטב כיצד, בגלל שימוש בהגדרות לא נכונות, 31% מכלל השותים סבורים שיש מנת אלכוהול אחת בלבד בכוס יין, ואילו 18% סבורים שיש מנת אלכוהול אחת בלבד בכוס בירה. במצב זה ייתכן שהם יוצאים לנהיגה בכביש כאשר ריכוז האלכוהול בדם שלהם גבוה מכפי שחשבו. אם בקרב שותי האלכוהול הטעות כל כך נפוצה, הרי שייתכן שהמצב גרוע עוד יותר בקרב מי שאינם שותים: הסכנה גדולה במיוחד כאשר מדובר במי ששותים רק לעיתים רחוקות, שתיה בחגים, למשל. אפשר להניח שציבור זה אינו מודע כלל לכמות האלכוהול שהוא צורך בערב, והסכנה עלולה להיות גדולה אף יותר. יש צורך לא רק בהסברה ובלימוד, אלא גם בסימון מידות אמיתיות, מספריות-מוחלטות, על גבי בקבוקי משקה וכוסות.

המצב בישראל - שערורייתי

לפי התקן הבריטי ומרבית מדינות אירופה, "מנה" של אלכוהול מוגדרת כשווה ל- 8 עד 10 גרם אלכוהול נקי. מספר המנות במשקה תלוי בנפח המנה ובריכוז האלכוהול של המשקה. למשל: אם בירה מכילה 5% אלכוהול, הרי שבכוס בירה "קטנה", שנפחה 330 מ"ל, יש כ- 17 גרם אלכוהול, שהם כשתי מנות אלכוהול. למידה ולמידע אלה חשיבות רבה, הן ברמה הבריאותית והן ברמה הבטיחותית, כאשר מגדירים "מנת אלכוהול" כמדד לבטיחות בנהיגה או הפעלת ציוד אחרי שתיה.

בישראל אין כלל הגדרה של "מנת אלכוהול", ובטעות משתמשים ב"מנת הגשה" לתאור מנת אלכוהול. באתר האינטרנט של משטרת ישראל מוגדר כי מנת אלכוהול שווה לפחית בירה (ההנחה היא שמדובר בפחית של 330 מ"ל), כוס יין או כוסית משקה. אם זאת אכן הגדרת "מנת אלכוהול", הרי שהיא שווה לכ- 17 גרם אלכוהול לפחות, מנה שהיא מהגבוהות ביותר בעולם! מבין מדינות רבות, רק יפן והונגריה מגדירות "מנת אלכוהול" בגובה גבוה מזה.

בנוסף, חלק גדול מהבירות שנמכרות במקומות בילוי הן בעלות ריכוז אלכוהול גבוה יותר מה"סטנדרט": מדובר בבירות בעלות ריכוז אלכוהול של 5.5%- 8% ואף יותר. המחוקק הישראלי נמצא תחת הרושם שריכוז האלכוהול בבירה הוא 4%. מרבית היינות שנמכרים היום בישראל הם בעלי ריכוז אלכוהול של 14%. המחוקק פועל עדיין על בסיס של 12% ואף 11% אלכוהול ביין.

בדומה לחלק גדול ממדינות אירופה, החוק בישראל מתיר נהיגה עם ריכוז אלכוהול בדם ששווה ל- 50 מ"ג ל- 100 מ"ל דם. בבריטניה, החוק מתיר 80 מ"ג ל- 100 מ"ל. העדר תקינה נכונה ומידע לא נכון שניתן לציבור, גורם לכך שנהגים "עולים על הכביש" אחרי שתיית פחית בירה אחת, כמות שכבר ממילא עלולה לגרום להם ככל הנראה לעבור על החוק.

 

פתרונות אפשריים: סטנדרטיזציה וסימון

 

סימון מידת האלכוהול על בקבוקים

בבריטניה, מרבית הצרכנים מסוגלים להעריך כמה אלכוהול יש במנת הגשה - כוס יין, בירה, או כוסית משקה. שישה מכל עשרה נשאלים העריכו נכון שפיינט של לאגר — "בירה לבנה"- בריכוז 4% אלכוהול מכיל בערך שתי יחידות אלכוהול. כמות דומה ידעו להעריך את כמות האלכוהול שיש בבקבוק אלכופופ, כמו סמירנוף אייס או דומים לו. מעל 70% ציינו נכון ואמרו שבכוס יין קטנה — 125 מ"ל — יש 1.5 יחידות אלכוהול (לפי 12%). לדעת מומחי האתר "בקבוק", העובדה שמידע זה מצוין בברור על תוויות בקבוקי הבירה והמשקאות האלכוהוליים, והוא מוצג בפני קהל השותים, היא זאת שנמצאת בבסיס ידע זה. לשם השוואה, על בקבוקי יין אין ציון של מספר מנות האלכוהול, ואכן, 75% מהציבור בבריטניה לא יודע לציין כמה אלכוהול יש בבקבוק יין. (נתוני Wine Intelligence2007).

הצעת מערכת "בקבוק" היא לתקן את תוויות הבקבוקים באופן שבו מספר מנות האלכוהול יצוין על גביהם.

מידות וכוסות

בישראל אין חובה לציין את נפח מנת המשקה המוגשת: אין חובה לסמן כוסות יין, בירה או משקאות אלכוהוליים, כשם שאין חובה לסמן כוסות מיץ או קפה. שני הדברים אינם תקינים מבחינה צרכנית, כיון שהלקוח לא יכול לדעת כמה משקה הוא מקבל בכוס. בגלל הבדלים בצורות הכוס, עובי הזכוכית ותחתית הכוס, אין ללקוח שום דרך להעריך את כמות המשקה; הנזקים לכיסו של הצרכן יכולים להגיע לכדי 20 — 30% ממחיר המשקה: משקלים בודדים לכוס בירה "קטנה", ועד 15 ש"ח ל"שוט" של וויסקי.

מידות ומנות

כמות האלכוהול המקסימלית המומלצת לצריכה בבריטניה עומדת על 3 — 4 מנות אלכוהול ליום לגברים, ו 2 — 3 מנות לנשים. מספר זה שווה בערך לשליש בקבוק יין (מינימום של 12% ב- 750 מ"ל) או 250 מ"ל של יין — "כוס גדולה", כפי שהיא מסווגת בבריטניה בפאבים או מסעדות. בישראל מוגדרת "מנת משקה", ללא כל ציון סטנדרטי או מדיד של כמותו או ריכוזו.

את תוצאות הסקר במלואן ניתן למצוא כאן.

 

עוד פעם אולמרט?

עכשיו בוידאו: שערוריה!!! הנהג מתחנן להבדק והשוטרים מסרבים!: "אפילו אם תלך על ארבע". הנהג: "מי היה מאמין לי בלי הסרט הזה?"

 

 

התייעצות באילת? 

 

 

 

 

עו"ד רפאל חזן ייעץ

 ויסביר למרוחקים ממרכז הארץ.  

   08-6326680

ד"ר טננבוים -  שופט? מחוקק? או אולי מדען?קראו את ביקורתו החריפה של ד"ר פוליצ'וק - מומחה בתרמו-דינמיקה על הניסוי  עליו החליט השופט טננבוים

מה זה בכלל "מנת משקה"?. הסברים לא משכנעים ומידע השוואתי. העיקר - שלא יתפוס אתכם "ינשוף". הסיכוי לכם להימצא לא שיכורים שואף לאפס.

 
 
 
 
 
 
ס
 

 

קורא נכבד: נתקלת בבעיית נהיגה בשכרות, אל תתפתה לייצג את עצמך. גש לעורך דין המתמחה בבעיות נהיגה בשכרות והתייעץ עימו.    

 

 

חזרה לדף הבית

ליצירת קשר: [email protected]

או בפקס 035661667

נהיגה בשכרות, נהיגה בשכרות, ינשוף, נהיגה תחת השפעת אלכוהול, אלכוהול בדם, אחוז אלכוהול בדם, רמת אלכוהול בדם, אלכוהול באויר נשוף, בדיקת נשיפה, בדיקת ינשוף בדיקת שכרות, שיכרות, שיכורים על הכביש, שיכורים מהכביש, תאונות, תאונה, תאונת דרכים, יין, ווקדה, וודקה רדבול, וויסקי, שלילת רשיון, רשיון נהיגה, משרד התחבורה, משרד הרישוי, פסילת רשיון, פסילה מלנהוג, עו"ד לענייני תעבורה, עו"ד המתמחה בתעבורה, עורך דין תעבורה, עו"ד מומחה לתעבורה, משטרת ישראל, משטרה, ענף התנועה, משטרת התנועה, מלכודת שכרות, בדיקת דם, לשכרות, הרוגים בתאונות דרכים, פצועים בתאונות דרכים, גורמים ךתאונות דרכים, לא שותים, לא נוהגים, אם שותיםä טל סטפנוב, שלמה נחשון, אטינגר, בית המשפט השלום, בית המשפט המחוזי, בית המשפט העליון, עתירה לבג"ץ, אברהם טננבוים, השופט ד"ר טננבוים, השופט חן אביטל, השופט יוסף ריבלין, שופט תעבורה, בית המשפט לתעבורה, עונש מינימום, עו"ד אילון אורון, אסף אורון, עו"ד דוד גולן, עו"ד אשר ארבל, עו"ד אלגרנטי, ש.נחשון (אטינגר) שופט, פס"ד גורן, השופט מודריק, עודד מודריק, ד"ר מודריק, בדיקת כיול, כיול מכשיר נשיפה, כיול ינשוף, אמבט כיול, בלון כיול, עקומת כיול,  רפ"ק דוד כתר, סנ"צ בן חמו, בני סמו, בנימין סמו, oiml פסק דיו ניו ג'רסי, תקנה 169ז, הגדרת "שיכור", משקאות משכרים, משכר משכר, תחת השפעת משקה משכר, תחת השפעת משקאות משכרים, נהיגה בפסילה, נהג בפסילה, נהג בשלילה, נהג בזמן פסילה, נהג בחוסר זהירות, נהיגה רשלנית, משרד התחבורה. בית ספר לנהיגה, מורה לנהיגה,